Författare

David Mohseni

david_mohseni_rgb_ny2

David Mohseni är född 1998 i Afghanistan. Som tioåring flydde han från sitt hemland och hamnade i Iran. Där arbetade han tre år i källaren på en snickerifabrik, tills han en dag får kontakt med sin äldre bror, som lyckats ta sig till Sverige. Med hjälp av smugglare kan David fortsätta vidare till Turkiet och därefter med båt över till Grekland. Sju månader senare, 14 år gammal, når han Sverige och Leksand.
David Mohseni bor idag i Ornäs, Dalarna, och läser andra året på naturvetenskapliga programmet på Falu frigymnasium. Nu debuterar han som författare med berättelsen Eller sjunk i havet, där vi får följa honom under en del av hans fyra år på flykt undan kriget. Hela berättelsen utkommer våren 2017 på LL-förlaget med titeln Ligger Sverige i Iran?

Marjaneh Bakhtiari

marjaneh_bakhtiari_rgb

Marjaneh Bakhtiari är född 1980 i Teheran och bor i Malmö. Hon har studerat socialantropologi och journalistik, och gjorde författardebut 2005 med romanen Kalla det vad fan du vill. Boken sålde i över 100 000 exemplar och har bland annat satts upp som pjäs på Malmö dramatiska teater. Hennes andra roman, Kan du säga Schibbolet? (2008), fick även den ett varmt mottagande och fina recensioner, och nominerades till Tidningen VI:s litteraturpris och Sveriges Radios romanpris. 2014 utkom romanen Godnattsagor för barn som dricker och Sydsvenskan konstaterade: ”Marjaneh Bakhtiaris gestaltning av en iransk familjs historia är mästerlig”.
För Novellix har hon nu skrivit novellen Farväl till dem på land.

Zulmir Bečević

zulmir_becevic

Zulmir Becevic är född 1982 i Bosnien-Hercegovina, men kom tio år gammal som krigsflykting till Sverige. Han är filosofie doktor i Tema Barn och arbetar som lektor och forskare vid Institutionen för socialt arbete, vid Göteborgs Universitet. Becevic debuterade som författare 2006 med ungdomsromanen Resan som började med ett slut, en bok som bygger på hans egna erfarenheter och som nominerades till priset Slangbellan för 2006 års bästa skönlitterära ungdomsboksdebut. Tre år senare nominerades hans andra roman, Svenhammeds journaler (2009), till Augustpriset, och 2014 utkom Avblattefieringsprocessen, en ungdomsroman som även den hyllades i pressen och av Hallandsposten utnämndes till ”en av årets viktigaste böcker”.
Novellen Du och jag mot världen nominerades 2010 till Sveriges Radios Novellpris och ges nu ut för första gången i tryckt format.

Ania Monahof

ania_monahof_rgb

Ania Monahof föddes i Leningrad 1929. År 1945 flydde hon till Sverige över Östersjön tillsammans med sin familj. I hennes släkt finns ryskt, ingermanländskt, finlandssvenskt och judiskt påbrå.
Monahof debuterade som författare vid 58 års ålder, då hennes bok Genom graniten utkom på Albert Bonniers förlag 1987. Den belönades med både Samfundet De Nios litteraturpris och Myrdalsstipendiet. I debutboken, liksom i de två följande delarna Tillflykten (1988) och Mot stjärnan (1989), skildrar hon sin uppväxt i skuggan av andra världskriget och sin familjs flykt undan krig, svält och förtryck. Utöver trilogin har Monahof skrivit ytterligare tre böcker som även de berättar om hennes historia i öst. För sitt författarskap har hon tilldelats Immigrant-institutets kulturpris.
Ania Monahof bor idag i Nässjö i Småland.

Novellen Lilla asken skildrar färden över Östersjön 1944.

Johan Theorin

johan-theorin_rgb

Johan Theorin är författare och journalist. Han har skrivit fem romaner och en novellsamling och har tilldelats flera priser, däribland Svenska Deckarakademins pris för Bästa debut med Skumtimmen (2007) och för Bästa svenska kriminalroman med Nattfåk (2008) som även tilldelades den nordiska Glasnyckeln och det brittiska CWA Dagger award. Hans romaner är översatta till 25 språk och Skumtimmen filmatiserades 2013 i regi av Daniel Alfredson. Johan Theorin föddes 1963 i Göteborg och bor nu växelvis i Stockholm och på Öland. Han har tidigare översatt berättelsen Nattsidan av Joyce Carol Oates för Novellix. För förlaget har han nu skrivit novellen Knackningar.

Kristina Ohlsson

kristina-ohlsson_rgb

Kristina Ohlsson är utbildad statsvetare och har tidigare arbetat på bland annat Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet. År 2009 debuterade hon som skönlitterär författare med kriminalromanen Askungar, och sedan dess har hon skrivit 14 böcker. Ohlssons romaner har översatts till över 20 språk och hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Barnens romanpris för sin debut som barnboksförfattare, Glasbarnen (2013). Våren 2016 utkom Sjuka själar, författarens första skräckroman. Kristina Ohlsson föddes 1979 och är bosatt i Stockholm. Novellix ger nu ut hennes novell Ett testamente från helvetet.

Anna Jansson

Anna-Jansson_fotograf-marianne-westerlund_rgb

Anna Jansson, född 1958 i Visby, har skrivit över 40 böcker. Efter att ha arbetat 25 år som sjuksköterska debuterade hon vid 40 års ålder som författare med kriminalromanen Stum sitter guden (2000). Detta blev också den första delen i den hyllade serien om kriminalinspektören Maria Wern. Böckerna i serien utspelar sig på Gotland och har sålts i närmare tre miljoner exemplar, samt dramatiserats för TV. Jansson har även skrivit ett stort antal barnböcker, däribland serien om den elvaårige detektiven Emil Wern. Hösten 2016 är hon aktuell med feel good-romanen Svärmödrar utan gränser, andra delen i ett nytt spår inom författarskapet. Novellix ger nu ut Anna Janssons novell Farlig sanning för första gången i bokform.

Mattias Göransson

Ola Kjelbye

Mattias Göransson är skribent och chefredaktör för magasinet Filter. Han har även skrivit reportageböcker om film och fotboll, en serie ungdomsromaner samt humorverken Relationslexikon och Relations ABC. Som bokredaktör ligger han bland annat bakom Hannes Råstams kriminalklassiker Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare och Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 Dagar, om deras tid i etiopisk fångenskap. Tilldelades Stora journalistpriset 2002, som medgrundare av fotbollsmagasinet Offside. Mattias Göransson är född 1972 och bosatt i Göteborg.

Charlotte Brontë

Charlotte_Brontë_rgb

Charlotte Brontë (1816–1855) är mest känd för sin roman Jane Eyre, som gavs ut 1847 och som fick ett omedelbart genomslag. Romanen publicerades under pseudonymen Currer Bell, men efter succén valde Brontë att avslöja sitt riktiga namn. Tillsammans med sina systrar Anne och Emily har Charlotte Brontë kommit att bli en av den viktorianska erans största författare.

D.H. Lawrence

D_H_Lawrence_rgb

Författaren och poeten D.H. Lawrence (1885–1930) skrev under sin livstid femton romaner, sex novellsamlingar, tre dramer, åtta diktsamlingar samt ett stort antal reseskildringar och essäer. Lawrence sista roman Lady Chatterleys älskare (1928) blev hans mest kända verk. Berättelsen skapade stor skandal med sitt erotiska innehåll och skildringarna av kvinnlig sexualitet. Trots att romanen förbjöds i många länder, spred den sig världen över och har idag blivit en klassiker.

Katherine Mansfield

Katherine_Mansfield_rgb

Den nyzeeländsk-brittiska novellisten och modernisten Katherine Mansfield (1888–1923) anses vara en av de mest inflytelserika och främsta novellförfattarna under tidigt 1900-tal. Trots det har Mansfield ofta exkluderats ur historieskrivningen över brittisk modernism och hennes novellkonst börjar först nu få det erkännande den förtjänar. Under sin korta levnadstid skrev hon fem novellsamlingar, däribland debuten In a German Pension (1911) och The garden Party and Other Stories (1922).

Virginia Woolf

Virginia Woolf

Virginia Woolf (1882–1941) räknas som en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare och är en tongivande gestalt inom modernismen. 75 år efter hennes död fortsätter hennes texter att vara aktuella. I Woolfs författarskap ingår romaner, essäer och noveller, och bland hennes mest omtalade verk återfinns Mrs Dalloway (1925), Mot fyren (1927) och Orlando (1928), samt inte minst den feministiska essän Ett eget rum (1929). Virginia Woolf och maken Leonard Woolf grundade tillsammans förlaget Hogart Press och var båda medlemmar i den intellektuella och omtalade Bloomsburygruppen.

Charles Dickens

Charles_Dickens_rgb

Charles Dickens (1812–1870) hör till en av världens mest lästa författare och hans verk är ständigt aktuella. Redan under sin levnadstid var Dickens populär och erkänd världen över för sina skarpa samhällsskildringar av ett samtida London. Han skrev romaner, noveller, essäer och pjäser, och var utöver författare även journalist och tidningsredaktör. Dickens romandebuterade 1836 med Pickwickklubben och är främst ihågkommen för klassikerna Oliver Twist (1837–39), David Copperfield (1849–50) och En julsaga (1843).

Susanna Alakoski

Portrait of Susanna Alakoski

Susanna Alakoski gjorde författardebut 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset och blev både pjäs och film. Sedan dess har hon varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt de två dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), där den sistnämnda sätts upp som pjäs på Stockholms Stadsteater våren 2016.
Susanna Alakoski är född 1962 i Vasa, Finland, men uppvuxen i Ystad och bosatt i Stockholm. För Novellix har hon skrivit novellen Omsorgen.

Anna-Karin Palm

Portrait of Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm, född 1961, debuterade 1985 med en novell i Prismas debutantologi Novella. Hennes första roman, Faunen, utkom 1991 och mottog mycket fin kritik. Genombrottet som författare kom sex år senare med romanen Målarens döttrar, vilken nådde stor framgång såväl i Sverige som utomlands. Vid sidan av sitt författarskap – som utöver fyra romaner och tre novellsamlingar innefattar bland annat en barnbok – har Anna-Karin Palm även varit verksam som förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. Hennes senaste verk, novellsamlingen Jaktlycka, utkom 2014, och året därpå tilldelades hon Samfundet De Nios Vinterpris.
För Novellix har Anna-Karin Palm skrivit novellen Älven.

Malou von Sivers

Portrait of Malou Von Sivers

Malou von Sivers, född 1953, är programledare och journalist. Hon inledde sin karriär på Aftonbladet och Expressen, där hon arbetade som nyhetsreporter under tio år. 1987 var hon med och startade svenska Elle, och fortsatte sedan som chefredaktör för samma tidning.
Malou von Sivers har även startat Nyhetsmorgon, Sveriges första morgonprogram, tillsammans med Bengt Magnusson. I Malou möter, gjorde hon världsexklusiva intervjuer med betydande personligheter som Ingmar Bergman, Aung San Suu Kyi och Nelson Mandela. Sedan 2006 är Malou von Sivers programledare och producent för den populära talkshowen Malou efter tio.
År 2014 belönades Malou von Sivers med Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Nu gör hon sin skönlitterära debut hos Novellix med novellen Var du lycklig farmor?.

Sara Stridsberg

Portrait of Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, född 1972, är en Sveriges mest hyllade författare och dramatiker. Hon romandebuterade 2004 med Happy Sally och fick sitt stora genombrott två år senare med den augustprisnominerade romanen Drömfakulteten, för vilken hon även tilldelades Nordiska rådets litteraturpris. Dramatikerdebut gjorde hon 2009 på Dramaten med pjäsen Valerie Solanas ska bli president i Amerika.
Sara Stridsbergs romaner har översatts till en rad olika språk och hon har tilldelats ett flertal betydande priser, däribland Samfundet de Nios Stora Pris 2015, med motiveringen: “För ett författarskap präglat av drömsk klarhet, intensiv närvarokänsla och inlevelse med de utsatta.” År 2015 utkom även romanen Beckomberga – ode till min familj, och SvD konstaterade: ”Med Beckomberga försvarar Stridsberg sin plats bland de främsta i svensk samtidslitteratur.”
Novellix ger nu ut Stridsbergs novell American Hotel. Våren 2016 sätts den även upp som pjäs på Stockholms Stadsteater.

Arthur Conan Doyle

Arthur_Conany_Doyle_by_Walter_Benington,_1914_cmyk

Den skotske författaren Arthur Conan Doyle (1859-1930) är mest känd som skaparen av den legendariske detektiven Sherlock Holmes. Sherlock Holmes introducerades första gången i romanen En studie i rött (1887) och har sedan dess figurerat i över sextio berättelser. Karaktären har dessutom flera gånger gestaltats på film, TV och teater. Arthur Conan Doyle var även utbildad läkare, något som återspeglas i mästerdetektivens ständige följeslagare Dr Watson. Utöver böckerna om Sherlock Holmes skrev Conan Doyle även historiska romaner.
Novellix ger nu ut novellen Den blå karbunkeln i översättning av Tom Wilson. Berättelsen är hämtad ur samlingen Sherlock Holmes Äfventyr (1907).

Elin Wägner

Elin_Wagner

Elin Wägner (1882-1949) var författare, journalist och en av den svenska kvinnorörelsens viktigaste föregångare. År 1908 fick hon sitt genombrott med romanen Norrtullsligan, och två år senare utkom den uppmärksammade romanen Pennskaftet. Wägners verk genomsyras av hennes politiska idéer inom feminism, fredsarbete och miljöfrågor. Parallellt med sin författarkarriär var hon en centralfigur i arbetet för kvinnlig rösträtt och hon var även med och grundade Rädda barnen. Därutöver var hon chefredaktör för Frisinnade kvinnors riksförbunds feministiska veckotidning Tidevarvet, där bland andra även Moa Martinson var verksam. 1944 blev Wägner som andra kvinna efter Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademien.
Novellix ger nu ut hennes novell De blå silkesstrumporna som är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948) men publicerades första gången redan 1921 i Nyckelknippan.

Agnes von Krusenstjerna

Agnes_von_Krusenstjerna_001_rgb

Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) var en av sin tids mest diskuterade författare. Hon fick sitt stora genombrott 1922 med romantrilogin om den unga flickan Tonys uppväxt i svensk överklass, en miljö som senare återkom i von Krusenstjernas andra romanserie, Fröknarna von Pahlen I-VII. Böckerna innehöll en för sin tid stor frispråkighet kring teman som sex och homosexualitet och skapade våldsam debatt när de kom ut. I sina verk – utöver romaner skrev von Krusenstjerna även noveller och dikter – skildrade hon som ingen tidigare kvinnors längtan efter frigörelse och självständighet.
Novellix ger nu ut hennes novell Snigeln och flickan som är
hämtad ur samlingen Delat rum på Kammakaregatan (1933).

Moa Martinson

Moa_Martinson,_1957_rgb

Moa Martinson (1890-1964) är en av våra mest kända proletärförfattare. Hennes författarskap omfattar bland annat klassikerna Kvinnor och äppelträd (1933) och Mor gifter sig (1936), varav den senare utgör en del av en självbiografisk trilogi. Martinsons verk skildrar osentimentalt proletärernas hårda vardag, och relationer mellan kvinnor spelar ofta en central roll. Dessa teman speglades även i hennes politiska engagemang; Martinson skrev under flera år artiklar om arbetarkvinnornas situation för tidskriften Tidevarvet, där den samtida författaren Elin Wägner var redaktör. 1944 blev Martinson tilldelad samfundet De Nios Stora pris. Novellix ger nu ut hennes novell Fjäderbrevet, en berättelse med självbiografiska inslag hämtad ur novellsamlingen Armén vid horisonten (1942).

Stig Dagerman

dagerman_stig_2_RGB

Stig Dagerman (1923-1954) är en av den svenska fyrtiotalismens mest tongivande författare. Han debuterade 1945 med romanen Ormen, vilken belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris, och skrev under sin korta livstid ytterligare tre romaner, samt ett större antal noveller, teaterpjäser, dikter och dagsverser. Dessutom var Dagerman verksam som kulturredaktör på tidningen Arbetaren och skrev reportage, bland annat samlade i reportageboken Tysk höst (1947). Dagermans politiska engagemang i arbetarrörelsen visade sig inte bara i hans journalistiska texter, utan även i de skönlitterära alstren. Flera av hans verk har filmatiserats, däribland den uppmärksammade novellen ”Att döda ett barn” (1948).
Novellix ger nu ut Dagermans novell Snöblandat regn som är hämtad ur samlingen Nattens lekar (1947).

Agatha Christie

AgathaChristie_AngusMcBean_RGB

Agatha Christie (1890–1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar, vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer, samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott. Den 15 september 2015 skulle Agatha Christie ha fyllt 125 år och det firas stort i den litterära världen.

Khashayar Naderehvandi

Novellix

Khashayar Naderehvandi är poet och författare, samt verksam som litteraturkritiker på Kulturnytt i P1. Han debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes. Två år senare utkom romanen Vilar i era outtröttliga händer som i Expressen beskrevs som ”en svindlande bra romandebut”.

Khashayar Naderehvandi är född 1981 och uppvuxen i Malmö. År 2014 tilldelades han Sveriges Radios Novellpris, framröstat av P1:s lyssnare, för sin novell Förhöret. Novellen ges ut i tryck för första gången av Novellix.

Ann Heberlein

Novellix

Ann Heberlein är författare och teologie doktor i etik. I hennes omtalade självbiografiska berättelse Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2008), berättar hon utlämnande om hur det är att leva med en bipolär sjukdom. Romanen var en av 2009 års mest omtalade böcker, och har även dramatiserats.

Våren 2015 är Ann Heberlein aktuell med boken Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig. Hon är en flitig debattör i TV och radio, och även verksam som kultur­ skribent i Sydsvenskan och DN.

Ann Heberlein är född 1970 och bosatt i Malmö. För Novellix har hon skrivit novellen Fas 3.

Hans Gunnarsson

Novellix

Hans Gunnarsson, född 1966, räknas ofta som en av Sveriges främsta novellister. Hans debutsamling Bakom glas från 1996 hyllades unisont. Efter ett flertal novellsamlingar och även romaner är han våren 2015 aktuell med All inclusive, en kollektivroman fylld av förvecklingar, humor och svärta. Borås tidning skrev: ”Det finns få
i Sverige som behärskar konsten att skriva roligt och magknipande om människor, men samtidigt med kärlek. Hans Gunnarsson är en av dem. Hans styrka har alltid varit pricksäkerheten av människans tillkortakommanden i relationen till sin nästa.”

Gunnarsson är även verksam som manusförfattare och tilldelades 2001 en guldbagge för bästa filmmanus för Leva Livet.

Hans Gunnarsson är uppvuxen i Finspång, men numera bosatt i Stockholm och Mellösa. För Novellix har han skrivit novellen Enkelrum.

Gustave Flaubert

Gustave_Flaubert_RGB

Gustave Flaubert (1821-1880) är en av de mest betydelsefulla författarna inom fransk realism. Debuten Madame Bovary från 1857 är Flauberts stora bidrag till litteraturhistorien, och där visar han prov på den stilistiska precision och mästerliga observationsförmåga som han gjort sig känd för. I slutet av sitt liv skrev han novellsamlingen Tre berättelser (1877), där Ett enkelt hjärta publicerades för första gången. I novellen återfinns den blå tvål som gett namn åt akademiledamoten Sara Danius essä om den franska 1800-talsrealismen. Novellix ger nu ut Ett enkelt hjärta i nyöversättning av Alan Asaid.

Guy de Maupassant

Guy_de_Maupassant_fotograferad_av_Félix_Nadar_1888_RGB

Guy de Maupassant (1850-1893) ses som en av tidernas allra främsta novellister. År 1880 utkom hans första och kanske mest välkända novell: ”Fettpärlan”. Maupassants omfattande författarskap rymmer – förutom de omkring trehundra novellerna – även lyrik, romaner och dramatik, och hans verk har drag av både realism, naturalism och skräck. Novellen Pauls flicka är hämtad ur novellsamlingen Huset Tellier (1881) och ges nu ut av Novellix i en klassisk översättning av Hjalmar Söderberg.

Marcel Proust

Marcel_Proust_1900-2_RGB

Marcel Proust (1871-1922) är en av 1900-talets största författare. Hans romansvit På spaning efter den tid som flytt betraktas som hans stora livsverk. I de sju delarna får läsaren följa berättarens återblickar på sitt liv, från barndomsåren i Combray till ålderdomen i Paris. Proust, uppvuxen i en kulturell, välbärgad familj, kände väl till den borgerliga miljön och lät flera av sina verk utspela sig där. Ett av dem är novellen Madame de Breyves melankoliska sommar. Berättelsen är hämtad ur samlingen Kärleken och döden (1896) och ges nu ut av Novellix i nyöversättning av Alan Asaid.

Simone de Beauvoir

Beauvoir - photo coll. Sylvie de Beauvoir_RGB

Simone de Beauvoir (1908-1986) är kanske mest berömd för verket Det andra könet, en av de största klassikerna inom feministisk teoribildning. Tillsammans med partnern Jean-Paul Sartre tillhörde hon eliten bland de franska existentialisterna. Men hennes författarskap innehåller inte bara filosofiska texter, utan även romaner och noveller, och 1954 tilldelades hon Goncourtpriset, Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris, för romanen Mandarinerna. Simone de Beauvoirs första skönlitterära verk, novellsamlingen Quand Prime le Spirituel, skrevs redan 1937, men gavs inte ut förrän 1979. Novellen Marcelle är hämtad ur den och ges nu ut för första gången på svenska, i översättning av Magdalena Sørensen.

Nicklas Lundblad

Nicklas Lundblad är fil dr i informatik. Han har studerat AI och filosofi, skrivit tre böcker om samhälle och teknik och har mer än 20 års erfarenhet av arbete med frågor om teknik och samhällsfrågor i olika roller.

För Novellix har han skrivit facknovellen Om maskiner kunde tänka.

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist, född 1968, är en av Sveriges främsta skräckförfattare. Han debuterade 2004 med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som sedan dess getts ut i över 30 länder. Debuten följdes av flera kritikerrosade verk, däribland Hanteringen av odöda (2005), Människohamn (2008) och Lilla stjärna (2010). Ajvide Lindqvist har också rönt stor framgång som dramatiker och manusförfattare, och tilldelades 2008 en Guldbagge för manuset till filmatiseringen av Låt den rätte komma in.

John Ajvide Lindqvist har även mottagit ett flertal priser för sitt författarskap, däribland Selma Lagerlöfs pris 2008. När novellsamlingen Låt de gamla drömmarna dö utkom 2011 skrev Expressen: ”Ingen nu levande författare skriver med samma lagerlöfska övertygelse om kärlekens förlösande och eviga kraft som han”.

Hösten 2014 är Ajvide Lindqvist aktuell med romanenHimmelstrand. För Novellix har han skrivit novellen Speciella omständigheter.

Nina Åkestam

Nina Åkestam är skribent, författare och doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon driver en av Sveriges mest välbesökta bloggar och är en frekvent anlitad föreläsare.

För Novellix har hon skrivit facknovellen Jiroekonomi, en text om förhållandet mellan kapitalism och kvalitet, om en passionerad sushikocks sätt att arbeta, och om vad som skulle hända med ekonomin och samhället om fler gjorde som han.

Pontus Wasling

Pontus Wasling är hjärnforskare och läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Förutom att forska och skriva, föreläser Pontus om minnet, ofta kopplat till hur det påverkar vår kreativitet, beslutsfattande och känsloliv. Minnet, fram och tillbaka(2013) var hans första bok före en bredare publik.

För Novellix har han skrivit facknovellen Gourmetsyndromet, en text om vad som händer när vi njuter, om det njutningssamhället vi skapat och vad som egentligen gör oss lyckliga.

Björn Hedensjö

Björn Hedensjö är journalist, författare och blivande psykolog. Han har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, bland annat som chef för DN.se, och på Dagens Industri, där han var en del av redaktionsledningen. Hedensjö debuterade som författare 2013 med den populärvetenskapliga boken En perfekt natt, om vikten av god sömn och seglivade myter kring hur den uppnås.

För Novellix har han skrivit facknovellen De är vi, en text om tolerans, hjälpbeteende och fördomarnas psykologi. Och om vad en ovanlig japansk statstjänsteman kan tillföra den svenska integrationsdebatten.

Helena von Zweigbergk

Helena Von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk, född 1959, är författare och journalist. Hon är en välbekant radioröst från bland annat Spanarna och nu senast Oförnuft och känsla, men även som tv-profil som programledare och recensent i Svts Filmkrönikan och På Spåret-mästare 2014.

Helena von Zweigbergks skönlitterära författarskap inleddes med deckarserien om fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Tusen skärvor tillit (2005) tog författarskapet en ny vändning och kom att fokusera på samtida sedesskildringar. Hon fick ett brett genomslag hos både läsare och kritiker med Ur vulkanens mun (2008) och Anna och Mats bor inte här längre(2011) där hon skildrar ett äktenskap med en, som Malin Ullgren skrev i DN, ”seismografisk känsla för samtidens privata skakningar”. Hennes senaste roman Än klappar hjärtan utkom 2013. 

För Novellix har Helena von Zweigbergk skrivit novellen Vad det såg ut som.

Stefan Lindberg

Foto av Stefan Lindberg

Stefan Lindberg, född 1971, debuterade 1999 med den mycket uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar. Sedan dess har han utkommit med romanen Min terapi (2002) och novellsamlingen  I Gorans ögon (2008). I mars 2014 kom den kritikerhyllade romanen Du vet väl om att du är värdefull. Stefan Lindberg tilldelades 2014 Lubbe Nordströms pris, med motiveringen: ”För en novellkonst som bångstyrigt låter fantasin flöda över och visar att trotsigt egensinne, känslig inlevelse, skarp realism, intellektuell lek och kritisk precision ingalunda behöver stå i motsättning till varandra.”

För Novellix har Stefan Lindberg skrivit novellen Till havet.

Ida Jessen

Foto av Ida Jessen

Ida Jessen, född 1964, är en av Danmarks främsta novellister. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Under sten, som följts av ytterligare samlingar och även barnböcker och romaner. Jessen har mottagit flertalet priser för sitt författarskap, däribland Danmarks största litteraturpris BG Banks Litteraturpris för romanen Det första jag tänker på (2006). Hon har jämförts med nobelpristagaren Alice Munro, vars noveller hon översatt till danska, och blev år 2012 invald i Det Danske Akademi.

Jessens novellsamling Postkort til Annie kom 2013 och hyllades unisont av både läsare och kritiker. Samlingen är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014 och innehåller novellen En utflykt, som Novellix nu ger ut för första gången i svensk översättning av Ninni Holmqvist.

Daniel Sjölin

Foto av Daniel Sjölin

Daniel Sjölin, född 1977, är författare, programledare och litteraturkritiker. Han debuterade 2002 med Oron bror och har efter det blivit ett folkkärt ansikte genom sina sju år som programledare för litteraturprogrammet Babel i SVT.
Sjölin skriver även under pseudonymen Michael Mortimer tillsammans med Jerker Virdborg, som också han står bakom en Novellix-novell. En serie om sex böcker är planerad och hittills har de två första delarna utkommit – Jungfrustenen (2013) och Fossildrottningen (2014).
Med det Augustprisnominerade verket Världens sista roman (2007) gjorde Daniel Sjölin slut med sitt författarskap. Han återvänder dock nu till sitt egna skrivande efter många års uppehåll med Novellix-novellen Alla vill bara gå hem.

Oline Stig

Foto av Oline Stig

Oline Stig, född 1966, är en av Sveriges främsta novellister. Hon debuterade 1999 med novellsamlingen Ryggen fri och femton år senare har hon ytterligare tre samlingar bakom sig. År 2007 mottog hon Tidningen Vi:s litteraturpris för att hon: ”utvecklar den samtida svenska novellen mot överraskning och genuint berättande och för att hon med värme för människorna visar på vardagens bråddjup”. I augusti 2010 utkom hennes första roman Jupiters öga.
Oline Stig är även verksam som kritiker och essäist för bland annat Sydsvenskan och Tidningen Vi. För Novellix har hon skrivit novellen Hägring.

Håkan Nesser

Foto av Håkan Nesser

Håkan Nesser, född 1950, är en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare. Sedan debuten 1988 har han nått stor framgång även i utlandet, där hans kriminalromaner om Van Veeteren har översatts till ett tjugotal språk och sålts i över tio miljoner exemplar. Hans böcker har även legat till grund för flera film- och tv-produktioner.
Nesser har tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman tre gånger. Han har även rönt framgångar med novellformen och år 2006 tilldelades han Sveriges Radios novellpris för berättelsen Förrättningen. Hans senaste roman Levande och döda i Winsford utkom sommaren 2013 till lysande recensioner. Nu publicerar Novellix hans novell Herr Kadar.

Alva Dahl

Foto av Alva Dahl

Alva Dahl, född 1985, är litterär översättare från engelska och norska, samt doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet. Hennes forskning handlar om interpunktionens roll i skönlitterär prosa. Som översättare har hon hyllats för sina tolkningar av bland andra David Foster Wallace och Zadie Smith.
Dahl är även verksam som kulturskribent och redaktör – och var dessutom med och grundade Novellix 2011. Nu har hon skrivit novellen Allt har sin tid för förlaget.

Nikolaj Gogol

Foto av Nikolaj Gogol

Nikolaj Gogol (1809–1852) betraktas som den ryska prosalitteraturens fader.
”Vi har alla kommit fram ur Gogols kappa” är ett bevingat uttryck som brukar tillskrivas Fjodor Dostojevskij. Dramatikern, romanförfattaren och novellisten Gogol föddes och växte upp på ett gods i nuvarande Ukraina. Till hans mest kända verk hör pjäsen Revisorn, den oavslutade romanen Döda själar och inte minst de egenartade noveller som publicerades under 1830- och 40-talet. Flera av dessa, till exempel Näsan och Kappan (på svenska även med titeln Överrocken), hör till de mest berömda och inflytelserika novellerna i världslitteraturen. Dit räknas även En dåres anteckningar, en berättelse som med mörk humor och stilistiskt temperament skildrar en ensam människas
gradvisa undergång. Novellen publicerades första gången i samlingen Arabesker 1835.  Den har tidigare översatts tre gånger till svenska under olika titlar (senast 1978) och ges här ut av Novellix i översättning av Alan Asaid.

Michail Bulgakov

Foto av Michail Bulgakov

Michail Bulgakov (1891–1940) utbildade sig till läkare, men verkade största delen av sitt liv som prosaist och dramatiker. Det allt strängare politiska klimatet under 1920-talet gjorde det dock omöjligt för honom att publicera sina verk och Bulgakov tjänstgjorde istället som regiassistent vid Konstnärliga teatern i Moskva, där han till exempel omarbetade Gogols Döda själar för scenen. Från slutet av 1920-talet och fram till sin bortgång arbetade han i hemlighet på det verk som eftervärlden främst kommit att förknippa med hans namn: Mästaren och Margarita. Romanen har sitt ursprung i bland annat Bulgakovs fantastiska och satiriskt samhällsspeglande kortroman De ödesdigra äggen från 1925 (svensk översättning 1977). Samma år som denna drastiskt tecknade dystopi utkom, publicerades även en förkortad version under titeln Livets stråle. Novellix ger nu ut denna version för första gången på svenska i översättning av Alan Asaid.

Anton Tjechov

Foto av Anton Tjechov

Anton Tjechov (1860–1904) är inte bara den mest spelade och inflytelserika dramatikern efter Shakespeare, med klassiska pjäser som Måsen, Onkel Vanja, Tre systrar och Körsbärsträdgården, utan även en av världslitteraturens främsta och mest produktiva novellförfattare. Många har influerats av hans till synes enkla, lågmälda stilkonst – de lätta penseldrag och diskreta gester som är så karaktäristiska för den tjechovska stilen. Tjechov tilldelades aldrig Nobelpriset i litteratur, men det var nog ingen slump att hans namn kom på tal i samband med 2013 års pristagare Alice Munro – en arvtagare och självständig förädlare av den tjechovska novellkonsten. Under sin livstid skrev Tjechov hundratals kortare och längre berättelser. Fästmön blev Tjechovs sista. Den skrevs och publicerades första gången 1903 och har många tematiska likheter med de stora dramerna. Novellen ges nu ut av Novellix i en nyöversättning av Alan Asaid – den första svenska översättningen på över 90 år.

Fjodor Dostojevskij

Foto av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij (1821–1881) tog med sina mångbottnade verk Brott och straff, Idioten, Onda andar och Bröderna Karamazov romankonsten till nya konstnärliga höjder. Romanerna har tillsammans med Lev Tolstojs episka berättelser blivit till sinnebilder för Den stora ryska romanen. Men Dostojevskij är även en mästare i det lilla formatet, vilket han visar i novellen En löjlig människas dröm, som publicerades första gången i En författares dagbok 1877. Novellen rymmer mycket av det som kännetecknar Dostojevskijs stora verk: det komplexa grubbleriet och famlandet efter mening, botgörelsen och den möjliga, slutliga frälsningen. I vissa avseenden är berättelsen också en pendang till ett av författarens främsta verk, kortromanen Anteckningar från källarhålet. Novellen översattes senast till svenska 1960 och ges här ut i nyöversättning av Alan Asaid.

Karolina Ramqvist

Foto av Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist, född 1976, är journalist och författare. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Arena och skrivit för bland andra Dagens Nyheter och Bang. Den skönlitterära debuten kom 2002 med More fire. Därpå följde romanen Flickvännen (2009) som nominerades till Sveriges Radios romanpris och fick Tidningen Vi:s litteraturpris. Karolina Ramqvists senaste roman,Alltings början (2012), hyllades av både läsare och kritiker: ”Klassikervarning!” utropade Upsala Nya Tidning, ”Genialt och skitroligt” tyckte Sveriges Radios Kulturnytt medan Sydsvenskan kallade den för en”generationsroman”.

För Novellix har Karolina Ramqvist skrivit novellen Farväl, mitt kvinnofängelse.

Elsa Billgren

Foto av Elsa Billgren

Elsa Billgren, född 1986, är modebloggare, programledare, vintageexpert och personal shopper. Hon står bakom boken Elsa Billgrens vintage (2013) och var 2012 sommarpratare i Sveriges Radios P1. Elsa Billgren har även medverkat i tv-programmet Antikdeckarna, varit programledare för SVT:s Har du hört den förut? och syns sedan 2012 återkommande i Äntligen hemma.

Novellix-novellen Man kan vinka till varandra från balkongerna är Elsa Billgrens skönlitterära debut.

Martina Montelius

Foto av Martina Montelius

Martina Montelius, född 1975, är dramatiker, regissör och frilansmedarbetare på Expressen Kultur. År 2000 debuterade hon som pjäsförfattare med Usch, nu blev jag lite mulen och sedan dess har hon skrivit ett tiotal pjäser. Sedan 2011 är hon konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra. Hösten 2013 utkom hennes debutroman Främlingsleguanen på bokförlaget Atlas. Samtidigt debuterar Martina Montelius i ett helt annat sammanhang: som tävlingsdeltagare i SVT:s populära program På spåret.
För Novellix har Martina Montelius skrivit novellen Ulf gråter.

Gun-Britt Sundström

Foto av Gun-Britt Sundström

Gun-Britt Sundström, född 1945, är verksam som författare, översättare och litteraturkritiker. Hon har skrivit femton böcker, sex av dem för barn. Senast utkom krönikesamlingen Bitar av mig själv (2008, i pocket 2010). Flera av hennes romaner har blivit återutgivna: 70-talsromanerna För Lydia – en omdiktning av Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken – och Maken, som har kommit i ett flertal nyutgåvor, senast 2013. Skolromanen Oppositionspartiet från 1967 blev återutgiven 2010. Gun-Britt Sundström har gjort flera uppmärksammade klassikeröversättningar och 2011 fick hon priset Årets översättning för sin tolkning av Jane Austens roman Stolthet och fördom. Dessutom har hon översatt ett hundratal barnböcker.
Novellen Början publiceras nu för första gången i bokform.

Jerker Virdborg

Foto av Jerker Virdborg

Jerker Virdborg debuterade 2001 med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt. Året därpå gjorde han romandebut med Svart krabba, som belönades med Tidningen Vi:s litteraturpris och översattes till sju språk. Sedan dess har Jerker Virdborg skrivit ytterligare fyra romaner, däribland den suggestiva berättelsen Staden och lågorna som utkom 2012. Senast var han aktuell med skräcknovellen ”Något som händer nere i tunnelbanan vid Karlaplan” i premiärnumret av svenska Granta (2013). Jerker Virdborg har även utmärkt sig som kulturdebattör, bl. a. genom det uppmärksammade manifestet ”Manifest för ett nytt litterärt decennium” som publicerades i DN 2009. Jerker Virdborg är född 1971. Han är uppväxt i Lindome utanför Göteborg och numera bosatt i Stockholm. För Novellix har han skrivit Funkislampa.

Linda Skugge

Foto av Linda Skugge

Linda Skugge är författare, journalist, bloggare, krönikör och en av grundarna av bokutgivningssajten vulkan.se. Sedan 2012 är hon även producent för Teater Brunnsgatan Fyra. Tillsammans med Belinda Olsson var Linda Skugge både medförfattare och redaktör för boken Fittstim, en antologi med feministiska texter som 1999 väckte stor uppmärksamhet. I höst är hon, tillsammans med sin syster Sigrid Tollgård, aktuell med romanen 1989 – en bok om en längtan efter ”allt som kunde varit” och om två systrars försök att ta reda på vad som egentligen hände deras mamma. I Novellix-novellen Gnister får vi stifta närmare bekantskap med en av romankaraktärerna. Linda Skugge är född 1973 och bor i Stockholm.

Johanna Koljonen

Foto av Johanna Koljonen

Johanna Koljonen är född 1978 i Helsingfors och bosatt i Köpenhamn. Hon är författare, kritiker, krönikör och programledare – bl.a. för P3 Kultur i SR och TV-Cirkeln i SVT. Som ena halvan av mangaduon Ms Mandu är hon även manusförfattare till Oblivion high, en serieroman om Näcken som börjar högstadiet i Upplands Väsby. Johanna Koljonen har också skrivit Främling (2012) – en bok om Carola Häggkvist, tillsammans med Andreas Ekström, och kan titulera sig som På spåret-vinnare tillsammans med Marcus Birro 2010. Året efter tilldelades hon, tillsammans med Sofia Mirjamsdotter, Stora journalistpriset i kategorin ”årets förnyare” för twitterinitiativet #prataomdet. Novellix-novellen Vellumbarnet är Johanna Koljonens debut som novellist.

P C Jersild

Foto av P C Jersild

P C Jersild är författare och läkare, hedersdoktor vid Uppsala Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan samt ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Han är flerfaldigt prisbelönt för sitt författarskap och har ett 40-tal böcker bakom sig, där ibland romanerna Barnens ö (1976) och Babels hus (1978) som båda filmatiserats. I sin senaste roman, den kritikerrosade Ypsilon (2012), låter författaren karaktärerna ur sina tidigare verk få liv igen och mötas:
”[E]n bok som är vild, skruvad och humoristisk. Den tar ett skamgrepp på det egna författarskapet och kanar över alla genregränser. Autofiktion, metafiktion, science fiction… ” skriver DN. P C Jersild är född 1935 i Katrineholm och uppväxt i Bromma. För Novellix har hon skrivit novellen Författarnas himmel.

Sylvia Plath

Foto av Sylvia Plath

Sylvia Plath (1932–1963) är kanske i första hand känd för sin poesi. Hennes stora genombrott kom först efter hennes död med den hyllade diktsamlingen Ariel (1965), som gavs ut på svenska år 2012. Hennes enda roman, Glaskupan, som hon skrev under pseudonym, innehåller likt många av hennes dikter och noveller självbiografiska drag. Många har fascinerats av hennes livshistoria, och förutom att hennes dagböcker givits ut har även hennes liv blivit film.

Flera av Sylvia Plaths noveller blev refuserade: de berörde teman som depression och psykisk ohälsa och ansågs vara för kontroversiella för hennes samtid. No­vellen Johnny Panic och drömbibeln, en mörk berättelse där dessa teman återfinns, skrev Plath efter att ha ar­betat på ett arkiv för mentalsjuka. Novellen är översatt av Erik MacQueen.

Edgar Allan Poe

Foto av Edgar Allan Poe

Den amerikanske författaren Edgar Allan Poe (1809–1849) har kallats skräckens mästare och är en av dem som haft störst betydelse för den gotiska litteraturens utveckling. Hans nyskapande verk har haft stort in­flytande på såväl science fiction som den moderna deckaren, och hans dikt Korpen, som publicerades 1845, har kommit att bli en av världens mest lästa dikter. Poe skrev förutom poesi och noveller även essäer och satirer och var under sin livstid dessutom en välkänd litteraturkritiker. Vid sidan av novellen Den svarta katten utgör Huset Ushers undergång en av Poes mest omtyckta skräcknoveller. Den publicerades första gången 1839 och har hyllats som ett skräcklitteraturens mästerverk. Novellen är översatt av Erik Carlquist.

F. Scott Fitzgerald

Foto av F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald (1896–1940) ses som en av 1900- talets mest betydelsefulla författare och hans roman Den store Gatsbybetraktas som ett av den moderna litteraturens mästerverk. Romanen gavs ut 1925 och skildrar den tidsepok som Fitzgerald själv kallade för ”jazzåldern”. F. Scott Fitzgerald var även en stor no­vellist. Hans novell Det sällsamma fallet Benjamin Button publicerades första gången 1922 och togs samma år med i samlingen Berättelser från jazzåldern. Redan på 1930-talet fanns planer på en filmatisering av histo­rien, men det var först 2008 som den blev film, i regi av David Fincher. Novellen ges nu ut för första gången på svenska av Novellix, i översättning av Alan Asaid.

Joyce Carol Oates

Foto av Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates står för ett av USA:s mest produk­tiva och breda författarskap, där såväl prosa och poesi som facklitteratur, dramatik och biografier ingår. Hon har mottagit en rad litterära utmärkelser och hyllas för sitt skarpögda sätt att beskriva det amerikanska samhället, såsom i en av hennes mest lästa romaner, Blonde, om världsstjärnan Marilyn Monroe. Oates är även mångfaldigt prisbelönad för sin skräcklitteratur och har många gånger blivit omnämnd som ”The Gothic Queen”. Novellen Nattsidan utgör ett exempel på Oates gotiska sida och ges nu ut för första gången på svenska av Novellix, i översättning av Johan Theorin.

Joyce Carol Oates föddes 1938 i staten New York och bor nu i Princeton, New Jersey.

Ulrika Kärnborg

Foto av Ulrika Karnborg

Ulrika Kärnborg är författare, litteraturkritiker och samhällsdebattör. Hon har varit medarbetare på DN:s kulturredaktion under flera år och är en flitig skribent på bland annat Aftonbladets kultursidor. År 2008 gjorde hon skönlitterär debut med den uppmärksammade romanen Myrrha. SvD skrev: ”Kärnborg gräver djupt med pennan i mänskliga drivkrafter och tillkortakommanden utan att förenkla”. Två år senare kom hennes andra roman Som om, ett destruktivt triangeldrama i 90-talets Köpenhamn. Kärnborg är även verksam som manusförfattare, senast med pjäsen Natascha Kampusch – Förr var jag hans apelsinblomma som sattes upp på Stadsteatern 2012.

Ulrika Kärnborg är född 1969 i Södertälje och bor idag i Stockholm. För Novellix har hon skrivit novellen Mammalia.

Malte Persson

Foto av Malte Persson

Malte Perssons skrivande sträcker sig över flertalet genrer. Efter den litterära debuten 2002 med Livet på den här planeten har han rört sig i lyrikens, prosans och litteraturkritikens värld. År 2008 utkom hans andra roman Edelcrantz förbindelser som nominerades till Augustpriset, och tre år senare den kritikerrosade sonettsamlingen Underjorden, vars dikter utspelar sig i Stockholms tunnelbana. Malte Persson har under åren tilldelats flera utmärkelser, däribland GöteborgsPostens litteraturpris 2011 med motiveringen: ”för ett författarskap som med tricksterns leklynne och formsäker elegans uppdagat nya världar mellan jord, måne och underjord”. Senast utkom Malte Persson med barnboken Resan till världens farligaste land.

Malte Persson är född 1976, uppväxt i Göteborg och bosatt i Berlin. För Novellix har han skrivit novellen Fantasy.

Stina Stoor

Foto av Stina Stoor

År 2012 vann Stina Stoor Umeå novellpris med sin novell För vår del. Samma år sände Sveriges Radio hennes novell Gåvan, som en av tolv specialbeställda radionoveller. Novellix är nu stolta över att ge ut Stina Stoors tredje novell, Ojura. I den återfinner vi den stil som novellprisjuryn hyllade i sin motivering: ”För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.”

Stina Stoor är född 1982 och uppväxt utanför Bjurholm i Västerbotten. Idag bor hon i det samiska samhället Karasjok i Nordnorge.

Klas Östergren

Foto av Klas Östergren

Klas Östergren har hyllats som en av Sveriges främsta berättare och hans verk ses redan som moderna klassiker. Sitt stora genombrott fick han med romanen Gentlemen (1980), som blev en succé bland både läsare och kritiker. Den efterlängtade uppföljaren Gangsters kom ut 25 år senare. Under sitt mångåriga författarskap har Klas Östergren skrivit ett stort antal romaner, noveller och filmmanus. Han har tilldelats en rad utmärkelser, däribland Sveriges Radios novellpris 2005. Klas Östergren är även verksam som översättare, och har bland annat översatt J.D. Salingers Räddaren i nöden samt ett flertal av Henrik Ibsens dramer.

Klas Östergren är född 1955 i Stockholm och bor idag på Österlen. För Novellix har han skrivit novellen Ravioli.

Bengt Ohlsson

Foto av Bengt Ohlsson

Bengt Ohlsson debuterade 1984 med romanen Dö som en man, sa jag. Sedan dess har han skrivit ett tiotal böcker och belönades 2004 med Augustpriset för romanen Gregorius. 2011 nominerades han igen för Rekviem för John Cummings, en roman om punkgitarristen Johnny Ramone. Hösten 2012 är Ohlsson aktuell med Margot – en biografi om Margot Wallström.

Bengt Ohlsson är född 1963 i Stockholm. Han skriver även dramatik och är sedan 1988 krönikör i DN. För Novellix har han skrivit novellen Dummy.

Linda Olsson

Foto av Linda Olsson

Linda Olssons författarskap började med förstaplatsen i en novelltävling 2003. När hon sedan debuterade med romanen Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2005) blev den översatt och läst världen över. Om hennes senaste roman, Det goda inom dig (2011) skrev Borås Tidning: ”Det är svårt att inte låta sig beröras av Linda Olssons romaner. Så har det varit tidigare, och så är det nu.” medan Östgöta Correspondenten ansåg den vara ”hennes bästa hittills”.

Linda Olsson är utöver författare utbildad jurist. Hon är född 1948 i Stockholm och bor sedan 1990 i Auckland i Nya Zeeland. För Novellix har hon skrivit novellen De blå skorna.

Dogge Doggelito

Foto av Dogge Doggelito

Den kulturella mångsysslaren Dogge Doggelito fick sitt genombrott 1994 som rappare med gruppen The Latin Kings. Debutskivan Välkommen till förorten belönades med två Grammisar och gruppens betydelse för den svenska hiphopscenen är ojämförlig. 2004 gav förlaget Ruin ut The Latin Kings texter i bokform. I dag är Dogge främst verksam som föredragshållare och underhållningsentreprenör. Dessutom är han aktuell som barnboksförfattare.

Dogge Doggelito är född 1975 i Norra Botkyrka. För Novellix har han skrivit novellen Shuno.

Karin Ström

Foto av Karin Ström

Karin Ström debuterade som författare 1997 med romanenBensin, men är också verksam som frilansskribent och inte minst musiker. 2010 gavs hennes roman Våld ut på Aglaktuq – ett innovativt författardrivet förlag som hon själv är delägare i. Romanens titel anspelar på Ströms relation till språket: “Boken kretsar kring själva skrivandet och hur ordens makt kan påverka en, trösta en, lindra och hjälpa. Språket som ett sätt att fördriva demoner”, sa hon i en intervju i Kristianstadsbladet, där verket beskrevs innehålla en ”musikalisk ordintensitet”.

Karin Ström är född 1977 och bor i New York och Stockholm. För Novellix har hon skrivit novellen Stamtavla.

Riikka Pulkkinen

Foto av Riikka Pulkkinen

Riikka Pulkkinen debuterade 2006 med romanen Gränsen och hon beskrivs inte sällan som Finlands nya litterära stjärnskott. Hennes senaste roman, Sanningen (2010), blev nominerad till Finlandiapriset och tog snabbt plats på topplistorna i hemlandet. ”Den är vemodig och förförande vacker” skrev Sydsvenskan om romanen som gavs ut på svenska våren 2012 och som nu översätts till ett tiotal språk.

Riikka Pulkinen är född 1980 i Tammerfors i Finland. Novellen Ett köns bekännelse är hämtad ur den feministiska antologinPimppini on valloillaan (2012) och ges ut för första gången på svenska av Novellix.

Jakob Ejersbo

Foto av Jakob Ejersbo

Jakob Ejersbo fick sitt genombrott som författare 2002 med novellsamlingen Nordkraft, men det var med Afrika-trilogin som hans författarskap nådde nya höjder. ”Ejersbos storverk är definitivt något unikt i både dansk och skandinavisk litteratur”, skrev DN om trilogin som består av romanen Eksil, novellsamlingen Revolution och den sju hundra sidor långaLiberty. För Liberty tilldelades Ejersbo DR Romanpriset postumt.

Jakob Ejersbo föddes 1968 i Rødovre i Danmark och gick bort i cancer 2008. Ejersbo var förutom författare även verksam som journalist. Novellen Ok International är hämtad ur Revolution(2009) och ges för första gången ut på svenska av Novellix.

Merethe Lindstrøm

Foto av Merethe Lindstrom

Det var med en novellsamling, Sexorcisten og andre fortellinger,som Merethe Lindstrøm 1983 gjorde sin författardebut redan som tjugoåring. Sedan dess har hon skrivit en rad novellsamlingar och romaner och är i hemlandet Norge en väletablerad och kritikerrosad författare. 2012 belönades hon med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Dager i stillhetens historie. I samband med priset nämner hon i en intervju i Svenska Dagbladet etik som det återkommande temat i sitt författarskap: ”Jag skriver om tystnaden i nära relationer.” Detta tema återfinns även i novellenKyssen, som ingår i den av Nordiska rådet prisnominerade samlingen Gjestene (2007).

Merethe Lindstrøm är född 1963 och bor i Oslo. Kyssen ges ut för första gången på svenska av Novellix.

Gyrðir Elíasson

Foto av Gyrðir Elíasson

Gyrðir Elíasson har kallats den isländska kortprosans och novellens mästare och hans produktiva författarskap innefattar såväl lyrik som kortromaner och novellsamlingar. För Gula húsið (2000) mottog han Isländska litteraturpriset och samlingen nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Men det var först år 2011 som Elíasson vann det priset, då för en annan novellsamling, Bland träden. Boken utkom på svenska 2011 (Reverb Förlag) och prismotiveringen lyder: ”För en stilistisk ordkonst på en hög nivå som skildrar inre och yttre hot i dialog med världslitteraturen.”

Gyrðir Elíasson är född 1961 och bor i Reykjavik. Kortnovellerna i Det gula huset är hämtade ur samlingen Gula húsið. För urval och översättning står John Swedenmark.

Arne Dahl

Foto av Arne Dahl

”Han är i dag den överlägset bästa svenska kriminalförfattaren – stilistiskt, intrigmässigt, psykologiskt.” Så skrev Expressen om Arne Dahls Mörkertal (2005). Arne Dahls framgångar sträcker sig även utanför Sverige: böckerna har översatts till fler än 25 språk och han har belönats med såväl internationella utmärkelser som Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman.

Bakom pseudonymen Arne Dahl står författaren och litteraturkritikern Jan Arnald, född 1963. För Novellix har Arne Dahl skrivit novellen Migrän.

Maria Küchen

Foto av Maria Küchen

Maria Küchen debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren. Hon har sedan dess imponerat med sin mångsidighet och skriver såväl skön- som facklitteratur, krönikor och litteraturkritik. Hon har även tagit sig an och bemästrat deckargenren. Om Gamarna (2009) skriver Svenska Dagbladet: ”En ultratät spänningsroman som lyckas ta ett helhetsgrepp om vår bisarra samtid, och domen är inte nådig. Gamarna formligen vibrerar av politisk och moralisk hetta.”

Maria Küchen är född 1961. För Novellix har hon skrivit novellen Tiden.

Hassan Loo Sattarvandi

Foto av Hassan Loo Sattarvandi

Hassan Loo Sattarvandi debuterade 2008 med den kritikerrosade klasskildringen Still. Han nominerades till Borås tidnings debutantpris, belönades med Katapultpriset och när uppföljarenBelägring kom 2011 fick den samma varma mottagande. Romanen nominerades till både Tidningen Vi:s litteraturpris och Sveriges Radios Romanpris. Hassan Loo Sattarvandi är också en av manusförfattarna till storfilmen Snabba Cash som är baserad på Jens Lapidus roman med samma namn.

Hassan Loo Sattarvandi är född 1975 och bor i Stockholm. 
Om himlen smälter
 skrevs ursprungligen för Sveriges Radio. Novellix ger nu ut en längre version.

Inger Frimansson

Foto av Inger Frimansson

”Lågmält och välskrivet, skickligt gestaltat” skrev DN om Inger Frimanssons roman Det kalla landet (2011). Inger Frimansson är den enda kvinnliga författare som belönats med Svenska Deckarakademins pris två gånger: 1998 för God natt min älskadeoch år 2005 för Skuggan i vattnet. Med sitt aktiva författarskap i olika genrer har Inger Frimansson fångat en bred publik, och förutom psykologiska thrillers har hon gett ut romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner.

Inger Frimansson är född 1944 och bor i Södertälje. För Novellix har hon skrivit novellen Innan allt har blommat ut.

Selma Lagerlöf

Foto av Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940)

Lagerlöfs Spökhanden publicerades först i veckotidningen Idun, årg. II (1898). Novellen är en del av Novellix klassikerfyra.

Hjalmar Söderberg

Foto av Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg (1869-1941)

Hjalmar Söderberg, född 1869 i Stockholm, gjorde sin författardebut 1890 med en novell i Dagens Nyheter och hans första verk i bokform var romanen Förvillelser (1895). Till de mest kända hör romanerna Doktor Glas (1905) och Den allvarsamma leken (1912), samt novellen Pälsen (1898). Söderberg räknas som en av 1900-talets stora stilister och läses flitigt även i vår tid. Under sitt omfattande författarskap skrev han över åttio noveller och omtalas ofta som novellkonstens byggmästare.

I dag, 75 år efter Hjalmar Söderbergs död, är hans författarskap fortfarande högaktuellt och hösten 2016 har Den allvarsamma leken biopremiär i regi av Pernilla August.

Söderbergs Med strömmen är tidigare publicerad i novellsamlingen Främlingarna (1903). Novellen är en del av  Novellix klassikerfyra.

Karin Boye

Foto av Karin Boye

Karin Boye (1900-1941)

Boyes Ella gör sig fri publicerades först i novellsamlingen Ur funktion (1940). Novellen är en del Novellix klassikerfyra.

Snäckorna  är hämtad ur samlingen Bebådelse (1941) och är en specialutgåva av Novellix, utgiven sommaren 2015.

August Strindberg

Foto av August Strindberg

August Strindberg (1849-1912)

Strindbergs Ett dockhem publicerades först i novellsamlingen Giftas (1884). Novellen är en del av Novellix klassikerfyra.

Amanda Svensson

Foto av Amanda Svensson

När Amanda Svensson debuterade med Hey Dolly (2008), en intensiv berättelse om en ung kvinnas cyniska genomskådande av livets ytlighet, blev hon en av det årets mest uppmärksammade författare, och romanen hyllades som en sensation bland kritikerna. Amandas andra roman Välkommen till den här världen: utkom 2011, och Augustnominerades samma år med motiveringen: ”Det är intensivt, det är innovativt och det är alldeles alldeles underbart.”

Utöver sitt skönlitterära författande skriver Amanda recensioner och artiklar för bland annat Expressen.

Amanda Svensson är född 1987 och bor i Malmö. För Novellix har hon skrivit novellen Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån.

Jens Lapidus

Foto av Jens Lapidus

Jens Lapidus Stockholm noir-trilogi har tagit läsarna med storm; Snabba cash (2006), Aldrig fucka upp (2008) och Livet deluxe(2011) är några av Sveriges mest sålda böcker på senare år och har översatts till en mängd språk. Lapidus yrke som advokat har gett stoff till berättelserna – de handlar om Stockholms nattsida med gängbrottslighet, våld, droger och koppleriverksamhet. Berättarstilen är unik i sitt slag, hårdkokt och full av slang och jargong. År 2010 filmatiserades Snabba Cash och blev en stor succé.

Jens Lapidus är född 1974 och bor i Stockholm. För Novellix har han skrivit novellen Heder.

Helena Granström

Foto av Helena Granström

”Återigen blir jag helt tagen, närapå satt i våld av Granströms förmåga att ladda upp den mest banala scen med en litterär tyngd som helt tar andan ur mig.” Så skrev Kristian Lundberg i Arbetarbladet om Helena Granströms prosalyriska roman Infans(2011). Det är hennes tredje bok sedan debuten med essänAlltings mått (2008). År 2010 släpptes Osäkerhetsrelationen. ”Inget annat än lysande” skrev SvD då. Helena är utbildad fysiker och matematiker, en bakgrund som emellanåt syns i hennes författarskap: Osäkerhetsrelationen är något så ovanligt som en versroman om kvantmekanik.

Helenas texter har publicerats i flera tidningar och tidskrifter, däribland SvD och Ord & Bild.

Helena Granström är född 1983 och bor i Stockholm. För Novellix har hon skrivit novellen Skördebrev.

Wille Crafoord

Foto av Wille Crafoord

Wille Crafoord gjorde sig först känd som en av medlemmarna i rapbandet Just D i slutet av åttiotalet, med hits som ”Grannar”, ”Tre gringos” och ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?”. Han tog emot Rockbjörnen 1996 och har genom åren tilldelats flera Grammisar. Numera är Wille Crafoord en mycket omtyckt trubadur och kompositör med flera soloalbum bakom sig. 1997 fick han det av Povel Ramel instiftade Karamelodiktstipendiet, med motiveringen: ”För lekfull ordbehandling – oftast mitt i prick och för musik med ny typ av annorlunda kick.”

Wille Crafoord är född 1966 och bor i Stockholm. Novellix har äran att ge ut hans prosadebut: novellen Gloria.

Silke Scheuermann

Foto av Silke Scheuermann

Silke Scheuermann debuterade år 2001 med diktsamlingen Der Tag an dem die Möwen zweistimmig sangen. Efter ytterligare en diktsamling gjorde hon sin prosadebut med novellsamlingenReiche Mädchen (2005). Hösten 2011 ges den ut på svenska av Weyler förlag med titeln Rika flickor. Ur denna samling är novellen Krig eller fred hämtad. Silke Scheuermanns roman Timmen mellan hund och varg väckte stor uppmärksamhet i Tyskland. När den kom ut på svenska 2008 beskrev Aftonbladet boken som: ”ett glansnummer av snygga formuler- ingar och precisa beskrivningar, avspänd grace”. Silke Scheuermann har bland annat översatts till nederländska, arabiska och estniska. Hon har också suttit i juryn för det inter- nationella novellpriset Frank O’Connor International Short Story Award.

Silke Scheuermann är född 1973 i Karlsruhe och bor i dag i Frankfurt.

Juli Zeh

Foto av Juli Zeh

Juli Zeh är författare och jurist. Sedan debuten 2002 med Örn och Ängel (på svenska 2003) har hon vunnit en rad prestigefyllda priser och översatts till en mängd olika språk. Bland priserna kan nämnas P.O. Enquists pris till en ”yngre författare på väg ut i världen”, som hon tog emot 2005. Den senaste romanen på svenska var Corpus Delicti (2010), en dystopisk fram-tidsskildring av ett samhälle där hälsofixeringen gått överstyr. ”Zehs penna [har] åter igen lyckats både skapa och elegant veckla ut ett intrikat motiv, och det med hjälp av ett vindlande språk som befäster hennes roll som ett av den europeiska litteraturens mest oskattbara namn”, skrev Svenska Dagbladet.

Juli Zeh är född 1974 i Bonn och bor nu utanför Berlin. Hennes novell Den skänkta timmen ges ut för första gången på svenska av Novellix.

Felicitas Hoppe

Foto av Felicitas Hoppe

Felicitas Hoppe är författare och journalist, och sedan 2007 medlem i Tyska akademien för språk och litteratur. Hon debuterade år 1996 med novellsamlingen Picknick der Friseure, för vilken hon tilldelades såväl Aspektepriset som Ernst Willner-priset, och har sedan dess gjort sig känd som en knivskarp prosaist och essäist med resan och resandet som favoritmotiv. Romanerna Pigafetta och Paradis, bortom havet gavs ut på svenska år 2009 respektive 2010. ”En djupt intagande och fantasieggande prosa på yttersta gränsen mot den rena poesin”, skrev Svenska Dagbladet om den senare.

Felicitas Hoppe är född 1960 i Hameln och bor nu i Berlin. Under hösten 2011 ger förlaget Rámus ut novellsamlingen Förbrytare och förlorare, ur vilken novellen Abu Telfan är hämtad.

Ferdinand von Schirach

Foto av Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach är försvarsadvokat och författare. Med en berättarröst som på samma gång är distanserad och medkännande för han läsaren in på djupet av en brottsutredning. Brotten i von Schirachs berättelser har sin grund i hans egna yrkeserfarenheter. ”Det märkvärdiga är att när du gör litteratur av det så är den sannare än både utredningen och livet självt”, säger von Schirach om sitt arbete med att författa korta berättelser utifrån tusentals sidor med utredningsmaterial.

Novellen Nödvärn är hämtad ur den mycket hyllade debutsamlingen Brott från 2009, som har blivit en bästsäljare i Tyskland och vunnit flera priser. Hösten 2011 kommer den på svenska i sin helhet på Albert Bonniers Förlag. Samma höst kommer även novellsamlingen Skuld. Ferdinand von Schirach är född 1964 i München och bor nu i Berlin.

Jonas Hassen Khemiri

Foto av Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiris debutroman Ett öga rött (2003) förundrade och kom att älskas av både läsare och kritiker. Den översattes till en mängd språk, dramatiserades och filmatiserades 2007. Om romanen Montecore (2006) skrev lyssnarjuryn som gav boken Sveriges Radio Romanpris: ”Det är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok, där Sverige visas upp i ett unikt ljus.” Samlingsboken Invasion! kom 2008 och pjäserna Vi som är hundra, Fem gånger Gud ochInvasion! har spelats på flera scener, både i Sverige och utomlands. Khemiris senaste pjäs Apatiska för nybörjarepremiärspelas hösten 2011 på Folkteatern i Göteborg. Jonas Hassen Khemiri är även en mycket uppskattad novellist och tog 2008 emot Sveriges Radios Novellpris.

Jonas Hassen Khemiri är född 1978 i Stockholm. Novellen Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog skrevs ursprungligen för Magasin 3 Stockholm Konsthall.

Cilla Naumann

Foto av Cilla Naumann

Cilla Naumann har gett ut ett tiotal romaner och ungdomsböcker och översatts till flera språk. Debutromanen Vattenhjärta (1995) gav henne Katapultpriset, och Dom (2000) blev det stora genombrottet. För ungdomsboken Kulor i hjärtat (2009), en samling noveller om högstadiekillen Tom, nominerades Cilla Naumann till Augustpriset. Samma år utkom romanen I cirklarna runt. ”Cilla Naumanns nya roman är som en uppfriskande skogspromenad”, skrev Göteborgsposten, och Sydsvenskans recensent satte fingret på något mycket kännetecknande för hennes författarskap: ”Förmågan att ta avstamp i ett till synes enkelt scenario och fördjupa det är en av Naumanns främsta styrkor. Hennes hand med de psykologiska verktygen blir säkrare och säkrare.”

Cilla Naumann är född 1960 och bor i Stockholm. Novellix ger ut hennes novell Lära sig.

Johanna Thydell

Foto av Johanna Thydell

Johanna Thydell debuterade 2003 med ungdomsromanen I taket lyser stjärnorna. Boken översattes till tretton språk, filmatiserades (2009) och belönades med flera priser, bland dem Augustpriset. År 2006 kom Det fattas en tärning och 2010 Ursäkta att man vill bli lite älskad. Om den sista skrev Svenska Dagbladet: ”Med en språklig frenesi som kommer läsaren att tappa andan, kastar hon sig in i en karaktärsstudie byggd på dialog och inre monolog, uppfångad i impressionistiska ögonblicksbilder och fylld av jargong men rik på galghumor och självironi.” Utöver dessa mycket framgångsrika böcker har Johanna Thydell medverkat med krönikor, recensioner och noveller i bland andra Dagens Nyheter, Sveriges Radio P1 och Värnamo Nyheter, samt skrivit tevemanus.

Johanna Thydell är född 1980 i Nässjö och bor nu i Stockholm. Hon har skrivit Han tänkte på dem som färger för Novellix.

Monika Fagerholm

Foto av Monika Fagerholm

Monika Fagerholm tog världen med storm med Underbara kvinnor vid vatten (1995), en roman som kom att prisbelönas, filmatiseras och översättas till nio språk. Många upptäckte då det säregna författarskap som påbörjats redan 1987 med bokenSham, en samling prosastycken. Romanen DIVA (1998) gav henne också nya, lika charmade läsare. Monika Fagerholms alldeles egna berättelsevärldar och språk har även gett henne en rad litteraturpriser. För Den amerikanska flickan tog hon 2005 emot Augustpriset, och juryn skrev: ”Med ett språk som glittrar och svärtar i samma andetag, skapar hon ett bredbildsberättande som rymmer både ögonblicksnärvaro och existentiellt siktdjup.” År 2009 följdes boken av Glitterscenen, som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och Sveriges Radios Romanpris. ”Det finns helt enkelt ingen annan som skriver som hon”, kunde man läsa i Svenska Dagbladet.

Monika Fagerholm föddes 1961 i Helsingfors och bor nu i Tenala i södra Finland. För Novellix har Monika skrivit Arielles första kärlek.

Unni Drougge

Foto av Unni Drougge

Unni Drougge är en mycket omtyckt författare med ett tiotal böcker bakom sig. Spänningsromanen Bluffen kom 2010 och är en svidande kritik mot bokbranschens mörkare sidor. ”Hennes drastiska humor är en bristvara i det normalsvenska deckarträsket”, skrev Aftonbladet. Unni Drougge är även krönikör och en unik röst i kulturdebatten, och har på senare år gjort sig känd som vass bloggare ­– och generös piratförfattare då hon la upp flera av sina böcker som gratis ljudfiler på nätet.

Unni Drougge är född 1956 i Lund och bor nu i Stockholm.

För Novellix har Unni skrivit Kärlek ända in i döden.

Jonas Karlsson

Foto av Jonas Karlsson

Jonas Karlsson, född 1971 och bosatt i Stockholm, är författare, dramatiker och skådespelare. Han har spelat i en rad uppsättningar på bland annat Stockholms stadsteater och tillhör Dramatens fasta ensemble, där han senast hyllades för sin roll som Rickard III.

Han har medverkat i ett stort antal långfilmer, däribland Livet är en schlager, Hans och hennes och Cockpit.

Jonas Karlsson inledde sin författarbana med novellsamlingen Det andra målet (2007), som filmatiserades under namnet Stockholm Stories 2014. År 2010 tog han emot TCO:s kulturpris, för att han ”med sin unika och ofta oväntade språkbehandling får läsaren att upptäcka något nytt – till och med hos sig själv”. Efter ytterligare två novellsamlingar utkom 2013 romanen God jul: en berättelse.

Jonas Karlssons novell Spår i snön ingick i Novellix allra första släpp 2011, och gör comeback som Novellix-författare 2015 med novellen Ingenting.

Jens Liljestrand

Jens Liljestrand är författare, litteraturforskare och kritiker i bland annat Dagens Nyheter. Hans skönlitterära debut, novellsamlingen Paris–Dakar (2008), hyllades för sina skarpa samtidsskildringar och gav honom Tidningen Vi:s litteraturpris ”för sina hjärtskärande och överraskande berättelser, där han med osviklig språklig precision och grym humor gestaltar den nutida svenske mannens vilsenhet”. Förutom noveller har Jens Liljestrand skrivit två reportageböcker: Made in Pride (2003) och Vi äro svenska scouter vi (2004). År 2009 disputerade han på en avhandling om Vilhelm Moberg.

Jens Liljestrand är född 1974 i Västervik. Idag bor han i Stockholm.

För Novellix har Jens skrivit Sandhamn.

Maria Sveland

Foto av Maria S

Maria Svelands debutroman Bitterfittan (2007) blev en uppmärksammad säljsuccé och  orsakade långa debatter i tidningarna. Boken sålts till en rad länder och finns översatt till tyska, engelska och flera andra språk. Hösten 2010 kom hennes andra roman Att springa, om två flickor på väg in i tonåren. Om den skrev DN: ”Den furiösa energi som bar fram Bitterfittankopplas på igen”.. Maria Sveland är också en prisbelönt radiojournalist. Hon är född 1974 i Örebro och bor i dag i Stockholm.

För Novellix har Maria skrivit Doggy Monday.