Novellix i skolan

Locka till läsning 

Novellixböckerna är små och snygga. Varje bok är ca 20-40 sidor lång och ljudböckerna tar ungefär lika lång tid att lyssna på som en podcast – ett smidigt sätt att få mersmak för litteratur och kanske hitta sin nya favoritförfattare!

Lärarhandledning
För att inspirera undervisningen har vi, tillsammans med läromedelsförfattaren Carl-Johan Markstedt, tagit fram inspirerande lärarhandledningar som tar upp diskussioner som: hur viktig är sanningen? Hur formas vi av det hem vi växer upp i? Varje lärarhandledning innehåller samtalsuppgifter, analysuppgifter, skrivövningar och ett avsnitt som heter ”Om jag får bestämma” där eleven får använda sin kreativitet för att komma på en baksidetext, titel eller ett omslag.

 

Lärarhandledningar


Lärarhandledning – Eller sjunk i havet
När trettonåriga Daoud hoppar in i en bil som ska ta honom till den iranska staden Urmia har han bara en sak i åtanke: att överleva. Så börjar resan mot Sverige där hans bror Ali väntar, en resa som ska ta honom genom Turkiet över till Grekland i en överfull gummibåt. Och hela tiden är den förtvivlade hjälplösheten närvarande – att lägga sitt liv i händerna på smugglare, landsmän och myndigheter. Hur uthärdar man upplevelsen av att lämna andra bakom sig för att fortsätta själv?

Eller sjunk i havet är inte enbart en livsviktig berättelse om flykt och överlevnad utan också en högst aktuell verklighetsbild. Dess skildringar är så nära i tid att vi kan nudda vid det slukande havet mellan sidorna.

Ladda hem


Lärarhandledning – Lilla asken
Andra världskriget rasar och tyskarna bränner allt i sin väg. I ett år har de varit i Finland; Annoscka med mamma, mormor och moster. Här längtar Annoschka efter att få sjunga i domkyrkan på självaste julafton. Men det blir inget julfirande, istället rycks deras tillvaro upp och de befinner sig återigen på flykt undan krig och svält. Den rangliga båten sätter kurs mot Sverige, men hur ska de kunna överleva resan på öppet hav och kan fiskarpojkarna verkligen undvika kustbevakningen som har fått order om att skjuta skarpt?
Lilla asken är en laddad ögonblicksbild av livet på flykt och den ständiga rotlösheten.

Ladda hem


Lärarhandledning – Farväl till dem på land
I det främmande huset bor Parisa med sin pappa och farmor. Här finns killen som spelar på sin setar när han tror att ingen hör och så Maryam och hennes familj i rummet mittemot. Maryam som viskar om hemskheterna som Parisas pappa ska ha utfört i hemlandets fängelse. Men inte kan väl det stämma?För att söka tröst klamrar Parisa sig fast vid sin mammas röst, mamman vars blod svartnade av solen, och som nu finns kvar som ett minnesmärke på gården hemma. Marjaneh Bakhtiaris Farväl till dem på land är en ögonöppnande berättelse om vad krig och flykt gör med en familj, fenomenalt skildrar från ett barns perspektiv.

Ladda hem


Lärarhandledning – Du och jag mot världenDet är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap.

För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?.

Du och jag mot världen är en smärtsam, men ändå en hoppfull berättelse om ett förlorat liv – ett liv som fortsätter i det gamla hemlandet, men som inte vill starta i det nya.

Ladda hem

Lararhandledning_Klassikerfyran
Klassikerfyran (August Strindberg, Karin Boye, Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf)
Trots många olikheter har de fyra novellerna ett gemensamt tema – äktenskapet. Med tvåsamhet kommer en rad förväntningar och novellerna berör ämnen som självförverkligande, ålderskriser, kvinnoemancipation och frihet kontra konventioner.
Nu finns det en helt ny, specialanpassad lärarhandledning som pedagogiskt hanterar dessa frågor på djupet. Instuderingsfrågor och fördjupningsuppgifter till varje novell varvas med kreativa övningar.

Ladda hem

Spår-i-snön_320
Spår i snön
Novellen Spår i snön väcker frågor om utanförskap och gemenskap. Den är finstämd och fängslande och har vissa deckarinslag som gör den svår att lägga ifrån sig. I denna lärarhandlening ställs disskutionsfrågor som: är det viktigt att passa in och vem är egentligen bokens huvudperson? Eleven får även på ett lekfullt sätt hitta på vad som hände ett år senare med karraktärerna!

Ladda hem

Heder_320
Heder
Novellen Heder av Jens Lapidus återspeglar Lapidus förmåga att skildra det svenska brottssamhällets olika sidor. Denna gång kretsar berättelsen kring Adam, som försöker anpassa sig till ett liv utanför fängelsemurarna.

Novellen berör ämnen som uppoffring och komplexa relationer. Med en lockande upptrappning läser man den gärna i ett svep. Vem är denna “honom” som Adam ska träffa och vad har de att säga varandra? Heder öppnar upp för tänkvärda diskussioner i klassen.

Ladda hem 

Ojura_320

Ojura
Stina Stoors novell Ojura är en öm skildring av barndomens oskyldiga lekar och mötet med den hårda vuxenvärlden. Med en egensinnig berättarröst och målande prosa har den prisbelönta debutanten Stina Stoor skrivit en novell om utanförskap och barnets fantasifulla verklighetsflykt.

Ojura öppnar upp för tolkningar och frambringar känslan av hur det kan vara att se världen genom ett barns ögon.

Ladda hem

Shuno_320

Shuno
Dogge Doggelitos Shuno tillåter oss att kastas in i ett äventyr som inleds när Tokke ropar “vem ska me och sno?” De fyra kumpanerna ger sig ut på det farliga uppdraget att snatta på OBS-varuhuset. Alla är inte lika vana vid utmaningen, men ingen visar sina svagheter inför ledaren.

Novellen Shuno utgår ifrån pojken med samma namn och behandlar ämnen som grupptryck och gemenskap. Med hjälp av huvudpersonen ifrågasätts rätt och fel, mod och svaghet, rädsla och djärvhet.

Ladda hem

Heder_320
Lärarhandledning – Snöblandat regn

I novellen Snöblandat regn träffar vi Arne, som inte kan begripa hur fastern från Amerika kan veta att han är den där faderlösa pojken i bygden. En berättelse om frånvaro och längtan, om vuxenvärlden och barndomen. Novellen är hämtad ur samlingen Nattens lekar (1947).

Ladda hem

Snigeln och flickan

Lärarhandledning – Snigeln och flickan

Berättelsen Snigeln och flickan handlar om Rosa som är nio år gammal och drömmer om den lycka hon kände under familjens sommar på landet. Och så i oktober är de på väg igen, hela familjen samlad. Men så kommer ett oväntat moln på Rosas himmel. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Delat rum på Kammakaregatan (1933).

Ladda hem

Lärarhandledning – De blå silkesstrumporna
Novellen De blå silkesstrumporna handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I De blå silkesstrumporna speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Berättelsen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan från 1948.

Ladda hem Handledningen – De blå…Lärarhandledning – Fjäderbrevet

Moa Martinsons Fjäderbrevet är en realistisk och osentimental livsskildring om en mor och dotters överlevnad i fattigsverige, där utomäktenskapliga barn gömdes undan. Martinsons delvis självbiografiska novell berör och ersätter ett glapp där kvinnorna annars har skrivits ur historien. Den är hämtad ur novellsamlingen Armén vid horisonten (1942).

Ladda hem

Om-himlen-smälter_320
Om himlen smälter
Hassan Loo Sattarvandis novell Om himlen smälter kastar in läsaren i känslolivet hos den unga protagonisten Caspian och hans relationer. Novellen handlar om sanningar man inte vågar berätta och löften man inte ämnar hålla vilket bidrar till underlag för intressanta diskussioner. Denna lärarhandledning ger eleven uppgifter för att fylla ut novellens luckor, diskutera triangeldrama och om att skämmas.

Ladda hem

 

Köp noveller

Vi har ett specialerbjudande för skolor – beställer du 10 st noveller eller fler av samma titel så kostar de 19 kr styck (6 % moms + frakt tillkommer). Vill du ha några noveller som inte finns här? Hör av dig! Det går även att som skolklass prenumerera på våra noveller.

10st noveller
Heder
Köp 10 st 

10st noveller jonas
Spår i Snön
Köp 10 st

10st noveller hassan  loo
Om himlen stälter
Köp 10 st
10st noveller shuno
Shuno
Köp 10 st

 

 

booksinbox

Books-in-Box SKOLA
En samlingsbox i trä med 40 utvalda Novellix-titlar som passar för skolan. Blandat klassiker och nyskrivet. Perfekt för klassrummet! Här hittar du en lista över vilka titlar som ingår i boxen.

Köp